Instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling

Instituut voor
Persoonlijke Ontwikkeling

facebook linkedin

Trainer & Coach Persoonlijke Effectiviteit
Paul Baardman

Paul.Baardman-CV

Wat drijft mij?

Van kinds af aan heb ik twee interessegebieden. 'Mensen' en 'Hoe en waarom dingen werken'.

Mensen

Doordat ik in mijn jeugd, vanwege het werk van mijn vader, in verschillende landen woonde, kwam ik in contact met een allerlei culturen. Het fascineerde mij bijvoorbeeld om te zien hoe de oorspronkelijke bevolking van het Andesgebergte in Peru een geheel ander leven leidde dan wij, die in een grote stad woonden, met allerlei voorzieningen en auto's.
In Montreal, Canada, zat ik op een school die voor de helft uit Joodse kinderen bestond en de andere helft uit Christelijke. Ik vond het interessant om te leren waarom zij andere feestdagen hadden dan wij. We speelden met elkaar en leerden van elkaar.

Hoe en waarom dingen werken

Machines, gereedschappen, alles wat bewoog en/of geluid maakte, trok mijn aandacht. Ik wilde weten, hoe dingen in elkaar zaten en waarom ze werkten. Al heel vroeg kon ik dingen goed uit elkaar halen. Later leerde ik ook hoe ik ze weer in elkaar moest zetten.

Wat mensen beweegt

Op de middelbare school, in Nederland, werd ik lid van een roeivereniging. Een mooie teamsport vond ik. Al snel kreeg ik de mogelijkheid om coach te worden. Je kon dan een groep jongelui leren roeien en ze klaarstomen voor de wedstijden.
Ik stelde mezelf vragen als:
“Hoe kun je de inspanningen van iedere individuele roeier gebruiken om ze in teamverband elkaar te laten versterken?”
“Wat bepaalt nu dat iemand goed kan presteren?”

Ik bestudeerde boeken over synergie en prestatie. Het bleek dat communicatie belangrijk was, maar ook hoe individueel en in teamverband getraind werd.
Nieuwe vragen ontstonden:
“Hoe voorkom je blessures?”
“Hoe werken spieren?”
“Waarom is de één mentaal sterker dan de ander?”
“Hoe stel je de boot optimaal af? “
Een leerzaam en boeiend proces.

IVA-leerling

Na mijn middelbare school stond ik voor een moeilijke keuze: een technische- of de medisch / psychologische-studie? Ik koos voor techniek en commercie. Ik deed mijn opleiding bij een bijzonder instituut: de IVA. Een opleiding met 18 vakken op technisch, commercieel en sociaal gebied, die voor een stevige basis zorgde.

Trainer

Met een diploma IVA-A ging ik naar Zuid-Afrika om daar ervaring op te doen in techniek en verkoop. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met trainingen; eerst als leerling-verkoop, vervolgens – na een basisopleiding trainer – stond ik zelf voor de groep. Ik voelde me thuis voor een groep mensen en het gaf me voldoening om mensen kennis en vaardigheden bij te brengen.

Terug in Nederland moest ik mijn militaire dienstplicht nog vervullen (1976). Ook een leerzame ervaring om te zien hoe mensen in zo'n structuur en onder uitputtende omstandigheden tijdens oefeningen, zich gedragen en met elkaar omgaan.

Farmacie

Na de militaire dienst zag ik een advertentie voor de functie ‘Wetenschappelijk voorlichter’ bij een farmaceutisch bedrijf: iemand met communicatieve vaardigheden en je zou een medische opleiding binnen het bedrijf krijgen. Dit trok mij bijzonder aan. De opleiding was prima, gedegen en allround. De functie zelf bleek om verkoop te gaan. Ik moest huisartsen en specialisten in korte en snelle gesprekken ervan overtuigen onze medicijnen voor te schrijven in plaats van die van de concurrent. Uiteindelijk kon het zware accent op de commercie mij niet echt boeien.

Hypno-praktijk

Inmiddels had ik ontdekt dat er een opleiding was in Amsterdam voor het beroep van Hypnotherapeut. Hypnotherapie is de medisch / therapeutische toepassing van de communicatietechniek ‘Hypnose’. Hiermee kun je mensen helpen om beter gebruik van hun eigen kennis en vaardigheden te maken.

IVPO

Na de opleiding Hypnotherapie ben ik in Amersfoort mijn praktijk gestart. (1983). Binnen een paar maanden werkte ik fulltime in mijn praktijk, met cliënten die meestal waren doorverwezen door huisartsen uit de buurt. Een groot deel van mijn cliënten waren managers die hulp zochten om beter te functioneren, m.b.t. het omgaan met stress en/of betere communicatie met collega’s en medewerkers.

Regelmatig kreeg ik van deze managers de vraag om ook bij hen op het bedrijf deze vaardigheden aan te leren en te coachen. En zo breidden mijn activiteiten zich uit naar bedrijfstrainingen. In 1987 richtte ik IVPO (Instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling) op.

IVA-leraar

In 1991 kreeg ik de kans om op het IVA, de opleiding die mij zo'n goede start had gegeven in mijn carrière, les te geven. Het geeft veel voldoening om jonge mensen in hun kracht te zetten, zodat ze met een voorsprong starten. Met veel van mijn oud-studenten heb ik nog steeds contact.

Duitsland

In 2005 kochten we een huis in de Eifel, net over de grens van Nederland, ter hoogte van Maastricht in een prachtig natuurgebied. Wat eerst als vakantiewoning bedoeld was, werd na 3 maanden ons permanente thuis. We verhuisden naar het schilderachtige dorp Abenden en zijn nog iedere dag blij met deze beslissing.

Vitalitäts-Coaching Rureifel

Naast het freelance trainer-werk in Nederland, ontstond recent de behoefte om in Duitsland ook te werken.
Mijn passie voor wat de mens beweegt is gegroeid, en daarmee gelijk opgaand mijn kennis. Samen met mijn partner Désirée ontwikkelde ik een uitgebalanceerd traject voor body, mind en spirit: ‘Reset & Upgrade Yourself’, wat we in Duitsland ‘Vitalitäts-Coaching’ noemen.
Een passie, maar ook een bijdrage aan de vitaliteit van mensen in onze omgeving.

Wat ik doe als Vitaliteitscoach

u informeren en begeleiden met Persoonlijke Ontwikkeling: doelen stellen.
u coachen door informatie en Buteyko ademhalings-training.
uw conditie helpen verbeteren door middel van PACE.
u persoonlijk begeleiden van stress naar inzicht met HeartMath® als voertuig

© 2018 jouw website